Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2018 16:51 - ВЪЗОБНОВЯЕМА ЕНЕРГИЯ и АЕЦ
Автор: izpitatel Категория: Технологии   
Прочетен: 1121 Коментари: 3 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                                         СЛЪНЦЕ,  ВЯТЪР  И  ВОДА

          Най – голяма част от енергията за един дом се изразходва за поддържане на микроклимата. От статистиката се вижда, че в България има над 3 милиона домакинства. Ако само 5 % от тях инсталират по няколко киловата отоплителна мощност от ВЕИ, ще се получи мощността на един енергоблок на АЕЦ. Като прибавим и промишлените и обществени сгради, ще се спестят много гигавати. Вярно е, блоковете на АЕЦ работят непрекъснато, за разлика от слънчевото отопление, но разходът на електроенергия през нощта спада. Нощната тарифа е по – ниска, въпреки по – високата цена за производителя. Базовите електроцентрали не са маневрени, не могат да бъдат бързо включвани и изключвани. Затова се стимулира нощното потребление. Различните, разпръснати енергийни източници облекчават работата им и разтоварват преносните мрежи. Енергията се консумира на място. А вятърът често подухва сутрин и вечер, когато е върхът в потреблението.

       Със слънчеви колектори и хидродинамични предавки имам личен опит. Убеден съм в тяхната ефективност и ниската цена на устройствата. Изчислявал съм хидродинамична спирачка  за конкретен ветродвигател, за проверка на съвместимостта.
Не съм се занимавал подробно с малки водни централи, но следя за интересни решения.

     Преди години попаднах на публикация за гирляндните ВЕЦ и бях впечатлен от простотата на устройствата.                      

  https://collectedpapers.com.ua/ru/garland_hydroelectricity/girlyandna-ustanovka-na-poperechnix-turbinax 

  ( От бутона горе в дясно, гирляндная ГЭС, се влиза в съдържанието на книгата.)               

За съжаление, и тази публикация се основава на данни преди 50 години, няма масово приложение. Изглежда, въпросите със съседите от другия бряг, претенциите на „природозащитници” и набезите на вандали, доста усложняват нещата. Допълнително затруднение е работата в корозионна среда. Все пак, в отделни случаи, това може да се окаже добро решение. Ако гирляндата задвижва компресора на термопомпа и топлообменът е с водата, а не с въздуха, може да се получи много добро отопление. Не са нужни генератор, инвертор и акумулатори. Водните обитатели не са застрашени, защото периферната скорост на ротора е равна на скоростта на потока.     

          Друго интересно решение за мини ВЕЦ е станцията – водовъртеж. Предимствата се виждат от сайта:

          http://www.membrana.ru/particle/3190   

    Срещал съм и друго просто решение. Край една хижа минава поток, част от който се отклонява по тръбопровод и 15 – 20 м. по – долу се подава във водна помпа. Тя работи като турбина и задвижва динамо. В хижата има осветление и телевизор. Няма електропреносна мрежа. Решение с подръчни материали.

         Започнах вчера с приложението на ВЕИ „на дребно” в дома, сравнено с АЕЦ. Не исках да пиша за АЕЦ, но днес попаднах на едно видео за Чирнобил. Може да е пресилено, че ще превозват ядрените отпадъци на Европа до Чернобил, но заслужава да се види и да се замислим за цената…..

         https://ekabu.ru/163987-chto-skryvaetsya-v-podvalah-chernobylya___video.html          



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. liubitel - Авторът на статията
18.05.2018 18:28
Авторът на статията да изпита първо в неговия си дом ВЕИ. Да изпита компресори, перки термопомпи захранвани с ВЕИ. Особено ако живее на седми етаж.Да пробва през зимата и след изпитанията да напише друга статия
цитирай
2. izpitatel - Отговор на любителя
18.05.2018 20:04
Вярно, на седми етаж не може да монтирате гирляндна ВЕЦ. Можете, ако имате южна стена, да поставите слънчев колектор.
Въобще, аз споменах 5% от домакинствата. Максимата: "за всички или за никого" не ми харесва.
Живея в гарсониера на четвърти етаж. Южна, с остъклена тераса. Имам ел. печка - духалка в кухнята. Хола, където спя, не го отоплявам. Максималната сума, която платих тази зима е 17 лв.
цитирай
3. danailvdimitrov - има смисъл
19.05.2018 12:57
защото за малки домакинства и за разрпъснати и отдалечени места вероятно разхода по прокарването на електропроводи би се компенсирал. Все пак не трябва да се спира с опитите. Едното не пречи на другото.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: izpitatel
Категория: Технологии
Прочетен: 161429
Постинги: 66
Коментари: 32
Гласове: 109
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930