Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2020 15:18 - маймунски истории
Автор: izpitatel Категория: Технологии   
Прочетен: 665 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
      Преди години, автор и водещ на предаването „12 + пляс!“ по „Хоризонт“, беше Асен Сираков. Веднъж в студиото му гостува художник, когото той наричаше Бръмбо. И Бръмбо разказа една история, която ме накара да се замисля и затова я запомних.

    Учени от някакъв институт, решили да изследват как маймуни, които не се познават предварително, могат да се организират в група. За целта избрали един остров, очистили го от всичко, което става за храна и закарали там известен брой маймуни (самци). Освободили ги от клетките, качили се на катера и отплавали. Със скрити камери и бинокли, наблюдавали как самците обикалят и проучват обстановката, после се събират и започват да се наблюдават взаимно. После, неколцина се сбили и скоро боят станал масов, всеки срещу всеки. Битката била яростна, но кратка. След нея станало ясно кой кого бие. Имало един, който бие всички (Шеф) и един, когото всички бият (маймунчо). Така бързо било изяснено кой кой е в колектива и обстановката се успокоила.

   Тогава учените закарали на острова съответния брой самки (дами). Те също отначало проучили острова, изяснили набързо отношенията помежду си и отишли при самците, които до този момент не се намесвали. Когато се събрали, след кратка схватка се изяснило и кой с коя е. Тъй като всеки имал права и над дамите на по – долните в йерархията, битият от всички останал сам.

    Сега изпитателите решили да създадат интрига. Закарали на острова автомат, който след набиране на код, подава банан. Обучили на кода най – последния, бит и изоставен маймунчо.  

    Бръмбо попита:

-          Какво мислиш, че ще стане?

-          Маймунчо ще стане шеф, защото знае кода.

-          Не, той става сервитьор!

-          ????

-          Щом изкара банан, получава тупаник и бананът ще му бъде отнет. И ще го бият за всеки изкаран банан. Накрая, за да се спаси от боя, започва да хвърля банани, докато всички получат. И едва тогава, ако остане, взема и за себе си.

    Така продължило няколко дни: маймунчо набира кода и раздава банани. Тогава учените променили постановката. Сменили кода на бананомата и обучили Шефа.  

-          Какво ще направи Шефа?

-          Вероятно той ще раздава банани?

-          Не, него не го е грижа за другите.

   Този път картината била различна – Шефът си взел два банана и отишъл с дамата да се пощят на сянка. Другите останали да чакат напразно край бананомата и да тупат маймунчо, когато опитвал стария код.

    Когато отново Шефът отишъл да си вземе банан, другите го гледали внимателно какво прави и някой след него успял да набере кода. На втория ден вече всички знаели кода….

    Това е една стара маймунска история, която показва как и от кого се учат маймуните.



Тагове:   маймуни,   учени,   шеф,   банани,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: izpitatel
Категория: Технологии
Прочетен: 163195
Постинги: 67
Коментари: 33
Гласове: 109
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930