Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2018 21:03 - СЛЪНЧЕВО ОТОПЛЕНИЕ
Автор: izpitatel Категория: Технологии   
Прочетен: 751 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.03.2018 23:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                             СЛЪНЧЕВО  ОТОПЛЕНИЕ

   В първия си пост „Представяне”, публикувах адреса на блога си в Netlog. Тогава още работеше, но сега видях, че вече препраща към профила ми в TWOO и няма достъп до блога. И аз нямам достъп, вероятно, защото не съм си купувал „кредити”. Няма лошо. Възможно е да са го направили само за вътрешна употреба, но аз вътрешно употребявам само гроздова. Затова преминах в blog.bg и ще опитам да възстановя нещо.

  Повод да потърся какво съм писал преди, е постът на sindfeds  „Домове, построени с 3D печат дават шанс…” Тъй като интересите ми са в областта на възобновяемите енергийни източници, искам да покажа възможностите на слънчевото отопление, съчетано с евтин и достъпен дом.

  Преди време направих въздушен слънчев колектор, където се загрява директно въздуха, който се подава в помещението. Този колектор беше изпитан на 20 ноември 2003 г. пред представители на българската секция на EUROSOLAR при Технически Университет, Варна. По – късно, резултатите бяха записани  в техен сайт, на мое име.

    http://iko.my.contact.bg/todor.htm 

  След време, в Netlog, описах възможностите на слънчевото отопление:

Основният дял на енергийно потребление в един дом е за отопление и охлаждане, в зависимост от сезона.
В същото време, на 1 кв.
м. осветена площ с наклон 70 градуса към хоризонта и ориентация – юг, през отоплителния сезон от 1 октомври до 20 април, падат около 1000 квтч слънчева енергия при ясно време или 500 квтч при средна облачност.

  Създаден е въздушен слънчев колектор, предназначен за отопление на жилищни и производствени помещения. Външният въздух, чрез малък вентилатор се подава през колектора към помещението. Селективното покритие и специалната форма на абсорбера, осигуряват висока ефективност. Липсата на течности под налягане снижава значително теглото и цената на колектора. Благоприятният наклон за зимния период е 65 – 70 градуса спрямо хоризонта. Ако колекторите се монтират вертикално на южна стена, намаляването на падащата радиация се компенсира от по – лесния и евтин монтаж, позволяващ по – голяма площ. Едновременно с това, стената се превръща в естествен топлоакумулатор, осигуряващ топлина и през нощта.   

   Пример за такова строителство в Канада може да се види на адрес:

      http://www.membrana.ru/particle/3105    

     Обърнете внимание: на сградата на Bombardier са монтирани 10 хил. кв. м. въздушни слънчеви колектори!
Горещият въздух може да загрява вода чрез топлообменник. Може да загрява и абсорбционна хладилна машина, работеща като климатик.
Съвременната дограма осигурява много добро уплътнение, но едновременно с това влошава качеството на атмосферата в помещенията.
За добро и икономично проветряване е необходимо да се монтират топлообменници въздух – въздух, като замърсеният въздух загрява / охлажда постъпващия. По този начин значително се повишава комфорта, при ниски енергийни разходи.
Посочените решения са много подходящи за ново строителство и при саниране на съществуващи сгради. По този начин се постига висока енергийна ефективност при ниски разходи.
 

 … И докато някъде монтират по 10000 кв.м. слънчеви колектори и строят с 3D печат, ние санираме със стиропор…





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: izpitatel
Категория: Технологии
Прочетен: 161134
Постинги: 66
Коментари: 32
Гласове: 109
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930