Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2018 13:35 - АКУМУЛАТОРИ ЗА СЛЪНЧЕВА ЕНЕРГИЯ
Автор: izpitatel Категория: Технологии   
Прочетен: 926 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  

                                              АКУМУЛАТОРИ   ЗА   СЛЪНЧЕВА  ЕНЕРГИЯ    

           Попитали Козма  Прутков, кое е по - полезно –  Слънцето или Луната.   
      –
  Луната, отговорил той. - Тя свети нощем, когато е тъмно, а Слънцето свети денем, когато и без това е светло. 
    Воден от тази логика, стигнах до извода, че акумулаторите са по – полезни от генераторите.

      Най – голямото препятствие пред слънчевата и вятърната енергетика е непостоянството на източника.   Повишаването на дела на ВЕИ над 20 % от мощността на енергийната система, създава проблеми и претоварва преносните мрежи. Повишава цената на електроенергията, поради необходимостта от поддържане на резервни мощности. За да разполагаме с нужната енергия по всяко време, са нужни акумулатори. Когато става въпрос за мегавати, реално се използват  помпено – акумулиращи ВЕЦ ( ПАВЕЦ ). У нас има изградени три ПАВЕЦ:      http://energy-review.bg/energy-statii.aspx?br=65&rub=645&id=130

    Друг начин за акумулиране на големи количества енергия е чрез нагнетяване на сгъстен въздух в херметични подземни кухини. Първата такава станция, с мощност 290 MW е изградена в Германия през 1978 г. Кратък обзор има на адрес:
 
http://conf.uni-ruse.bg/bg/docs/cp12/4/4-19.pdf  

    При неголеми потребители е възможно акумулирането в маховици:      http://www.membrana.ru/particle/3607 
  Маховиците са подходящи и за някои транспортни средства:    
http://www.membrana.ru/particle/3198

За поддържане на честотата на енергийната система при аварийни ситуации, в САЩ се  използват  супермаховици:
 
http://www.membrana.ru/particle/3111

   За акумулиране на големи количества енергия, разпространените електрохимически акумулатори са неподходящи. От министерството на енергетиката на САЩ са пресметнали, че за да бъдат рентабилни акумулаторите, цената трябва да е под $100 /квтч  акумулираща мощност. Освен това, трябва да издържат няколко хиляди цикъла зареждане / разреждане, без значително намаляване на капацитета. Да не се саморазреждат при продължително съхранение. Засега, към тези изисквания се приближават единствено проточните ( редокс ) акумулатори. Най – важната разлика при тях е в това, че енергията се съхранява в електролита, а не в електродите. Това предпазва електродите от деградиране и осигурява повече от 10000 цикъла. Имат два резервоара, в които са разтворени метални соли, като металните йони са в различни степени на окисление. Реакцията се извършва в отделна камера, преградена от мембрана, пропускаща само протони ( водородни ядра ). В зависимост от посоката на движение на протоните, се извършва зареждане или разреждане. В резултат на реакциите се образуват или разпадат молекули вода. Енергията се натрупва / отдава чрез промяна на степента на окисление на йоните.  Електролитите нямат пряк контакт.  Те се подават към камерата чрез помпи. При изключване на помпите, реакцията спира и енергията се съхранява неограничено време. От този тип акумулатори, най – добре проучени са ванадий / ванадий. Основни недостатъци са високата цена на ванадия и ниската енергийна плътност (квтч / кг), сравнима с тази на оловните акумулатори. Добро описание на редокс акумулаторите има на адрес:      https://www.bsu.by/Cache/pdf/524693.pdf  

     В последно време, особено във връзка с електромобилите, активно се работи за усъвършенстване на редокс акумулаторите. Търси се замяна на скъпия ванадий и повишаване на енергийната плътност. Едно от решенията е замяната на ванадия с хинон.   https://www.nkj.ru/news/23645/  (отдолу има препратка към източника на английски).

     В швейцарската компания NanoFlowcell Holdings са разработили иновационен носител на заряда, bi-ION, който осигурява енергийна плътност 600 втч / л. и гарантира 10000 цикъла. Компанията NanoFlowcell използва по – проста конструкция, само с един поток и без мембрана. При разреждане, полисулфатите на лития поглъщат литиеви йони, а при зареждане, йоните се връщат обратно в органичния разтворител.
https://akkumulyatoravto.ru/vybor-akb/vidy/protochnye-akb.html ( за съжаление, в статията има малко принципни данни и много мечти ). Предполагам, че става преминаване от сулфат към сулфит и обратно.

    В интересна разработка на германската компания EWE AG се предлага електролитите да се съхраняват в подземни кухини от солници. Самите електролити се състоят от солен разтвор и електроактивни полимери. Пускът на пълномащабна версия от 700 Мвтч е планиран за 2023 г.   https://teknoblog.ru/2017/08/11/81124

    Друга разработка на акумулатори със солена вода е на компанията Aquion Energy – хибридна йонна батерия (AHI). Серийното производство е започнало през 2014 г, продадени са акумулатори с общ капацитет над 33 Мвтч.
 
http://sunnik.com.ua/akkumulyatornye-batarei-na-solenoj-vode/  (има препратка към източника).

   Накрая, още една интересна статия за „дишащ” акумулатор, с препратки към оригинала на английски и описание на процесите.

          https://www.vesti.ru/doc.html?id=2942945   

   Когато посочените по – горе разработки бъдат успешно внедрени, въглищните електроцентрали ще останат в миналото, както парните локомотиви. 




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. getmans1 - . . . Гениална мисъл: „ Луната, ...
23.03.2018 15:35
...Гениална мисъл:

„ Луната, отговорил той. - Тя свети нощем, когато е тъмно, а Слънцето свети денем, когато и без това е светло.“

... Но единствения проблем е, че тези приятелчета имат и по-гениална:
„Главата на човека му е поставена най-отгоре, за да не ходи нагоре с краката.“

Ха-ха-ха-ха, ще падна от смех Козма Прутков, луната и акумулираната енергия дружно ще спасят света :)))
цитирай
2. radostinalassa - Нищо не разбирам от техника
23.03.2018 23:59
Затова гласувам
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: izpitatel
Категория: Технологии
Прочетен: 158289
Постинги: 66
Коментари: 32
Гласове: 108
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031